Het verduurzamen van de molens staat al tijden hoog op de agenda van de Schermer Molens Stichting en is vooral zichtbaar bij de grote renovatieprojecten. Tijdens deze grote ‘verbouwingen’ wordt veel aandacht besteed aan isoleren en tochtvrij maken van de molens. De monumentstatus van de molen en de cultuurhistorische waarden maken specifieke maatwerkmaatregelen noodzakelijk.
Het bestuur heeft nu extra aandacht voor de verduurzaming van alle molens en onderzoekt de manier waarop de molen kan worden verduurzaamd. Dit werk is voor de bewoner-molenaar niet altijd even zichtbaar en wordt soms, bijvoorbeeld tijdens de inventarisatie van de mogelijke plaatsen voor zonnepanelen, als een zoete inval ervaren. Daarom willen we vaker over dit onderwerp communiceren.
Vanwege de monumentstatus van de molen zijn de mogelijkheden tot verduurzaming beperkt. Wel zien we kansen op gebied van isoleren en energieopwekking. In het najaar hebben we een inventarisatie gemaakt van mogelijke plaatsen waar zonder ingewikkelde vergunningprocedures zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Het idee is dat de Instandhoudingscommissie de toestemming voor het plaatsen van de zonnepanelen ondersteunt en de huurder zelf de panelen aanschaft en eigenaar wordt.
Bij andere ideeën voor de verduurzaming is sprake van maatwerk; een warmtepomp kan een goede oplossing lijken, maar het rendement bij koud weer is laag en door de lage temperatuur in de radiatoren is een warmtepomp alleen bruikbaar bij goed geïsoleerde ruimtes.
Het bestuur organiseert dit jaar een informatie- en ideeënavond. Voor die tijd gaan we bij enkele bewoners langs om te overleggen over de (on)mogelijkheden voor verduurzaming. Want het moet allemaal wel realistisch blijven. We zijn benieuwd naar de bestaande en vernieuwende ideeën dus schroom vooral niet om contact op te nemen met bestuurslid Maurice Wokke als je iets wil delen.