Fietsen in de Schermer

 

Heerlijk fietsen door het weidse landschap van de droogmakerij, langs historische dorpjes, molens en stoere stolpboerderijen. Hieronder vindt u een aantal routes door de Schermer waarbij u onderweg een bezoekje kunt brengen aan de Museummolen.

 

Fietsverhuur

De Gouw
Zuiddijk 2A, 1483 MA de Rijp

www.degouw.nu

Fietsverhuur Schermer

Zuidervaart 24 B 1846 LJ Zuidschermer

www.fietsverhuurschermer.nl

 

Fietsroutes

Molen- & Museumtocht Schermer (21 km)

Prachtige fietstocht langs het culturele erfgoed van de Schermer (molens en gemalen) met de mogelijkheid om onderweg diverse musea te bezoeken. Ook komt u langs diverse horeca en picknick gelegenheden. Bij het startpunt van de tocht (de Museummolen in Schermerhorn) is een e-bike oplaadpunt en voldoende parkeergelegenheid.

Klik voor de route op RouteYou.com

 

Naar de molens van de Schermer route (36,5 km)

Klik voor deze route op Route.nl.

Een prachtige fietstocht langs maar liefst 14 molens!

 

Leeghwaterroute (47 km)

Klik voor de routekaart

De routebeschrijving is ook verkrijgbaar via de VVV-winkels.

Route door de 17e eeuwse droogmakerijen van De Schermer en De Beemster, langs De Stelling van Amsterdam, De Rijp, de Schermer molens en stolpboerderijen.

 

Ontdek het land van Leeghwater route (29 km)

Route te koop bij VVV Graft-De Rijp

Fietsknooppunten: 62, 82, 27 (Museummolen), 28, 29, 7, 6, 43, 60, 61, 62

Let op: bij knooppunt 29 wijkt deze route iets van de knooppunten af. U gaat bij knooppunt 29 bij de eerste weg links af. Dit is de Oosthuizerweg, richting Noordbeemster. Dan gaat u de eerste weg rechtsaf. Dit is de Jisperweg richting Westbeemster. U fietst door het bijzondere Westbeemster, ontstaan als een rooms-katholieke enclave in de voor het overige protestantse droogmakerij. Bij de kruising gaat u linksaf. Dit is de Hobrederweg. Bij de volgende kruising rechtsaf, naar knooppunt 7. Nu volgt u weer de knooppunten. Na knooppunt 7 gaat u naar knooppunt 6 richting Middenbeemster.

 

Leeghwaterroute (60km)

Klik voor deze route op Route.nl

Deze fietsroute leidt je door het Land van Leeghwater. Een prachtig gebied dat bestaat uit de Beemster, Graft-De Rijp en de Schermer. De fietstocht loopt onder andere gedeeltelijk om het voormalige Schermereiland heen. Dit eiland werd al in de twaalfde en dertiende eeuw bedijkt en vormt met zijn ontelbare sloten, historische dorpen en bijzondere natuur een prachtig contrast met de geometrie van de droogmakerijen van de Schermer en de Beemster. In Schermerhorn kun je tijdens de fietstocht een bezoek brengen aan de Museummolen.

 

 

 

 

Adres Museummolen

 

Museummolen Schermer
Molens Stichting
Noordervaart 2
1636 VL  Schermerhorn
Tel: +31 (0)72 303 0246
E-mail: info@museummolen.nl
www.museummolen.nl

Photography: Fred Oudejans, Ingrid Schatz
Restauration videofootage: JOIR Design
Drone videography: John van Dieken

 

 

Schermer mills on Facebook