Molenaars

De laatste maanden stond korenmolen De Otter in Oterleek vaker stil dan ons lief is. Alleen leermeester Ed draaide om de week op zaterdag met leerling-molenaars. Samen met de Raphaëlstichting, de stichting achter het zorg-werkproject in de bakkerij-winkel naast de molen, zocht de Schermer Molens Stichting naar molenaars die wilden draaien en malen in De Otter. Molenaars Martijn en Peter worden de nieuwe gezichten op De Otter.

Wie zijn de mannen die de functie van de molen weer in ere herstellen en daarmee de plek een levendig aanzien geven langs de ringvaart bij Oterleek?
Martijn is pas sinds kort molenaar. Hij volgde lessen op korenmolen De Lastdrager in Hoogwoud en deed examen op korenmolen De Hoop in ’t Zand. In het dagelijks leven is hij projectleider van restauratieprojecten bij een architectenbureau in Hoorn. Martijn woont in Grootschermer.

Ed is instructeur van het Gilde van Molenaars en geeft elke 1e en 3e zaterdag (en soms ook de 5e zaterdag) instructie aan leerlingen op De Otter. Daarnaast is Ed op andere molens in de regio te vinden.

Peter is molenaar/bewoner van één van de Schermer Molens. Elke zaterdag is hij molenaar op de Museummolen bij Schermerhorn. Peter heeft samen met Ed al eerder gedraaid op De Otter en hij heeft geholpen bij het opzetten en malen op korenmolen De Nachtegaal in Middenbeemster.

Martijn en Peter hebben een molenaarsovereenkomst met de Schermer Molens Stichting en een vrijwilligersovereenkomst met de Raphaëlstichting. Ze draaien in principe elke vrijdag en op de zaterdagen als er geen instructie wordt gegeven. Het molenaarsteam mag uitgebreid worden, dus molenaars en vrijwilligers zijn welkom.

Korenmolen De Otter in Oterleek begint hiermee weer aan een nieuwe fase in het molenbestaan.