Jaarlijks wordt in Stompetoren (gemeente Alkmaar) op 11 oktober de Slag bij Rustenburg herdacht. Stichting Veteranen Alkmaar ondersteunt deze herdenking en geeft hiermee deze lokale herdenking extra betekenis.

Burgemeester Anja Schouten legt bloemen bij het monument en spreekt in de kerk. De herdenking vindt in zijn geheel in en rond de kerk plaats en belangstellenden zijn welkom.

Tijdstip 14.30- 16.00 uur.

De Molens in de Schermer worden daarom in de rouwstand gezet.

 

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 vindt de zogenaamde Slag bij Rustenburg plaats. Een Alkmaarse knokploeg onder leiding van Gerard Veldman krijgt in de nacht van 10 op 11 oktober de melding van een wapendropping in de kleine polder Wogmeer. De dropping wordt verraden en wanneer de knokploeg bij de dijk aankomt, worden ze opgewacht door Duitse militairen. Er ontstaat een hevig vuurgevecht waarbij Gerard Veldman om komt. Een deel van de knokploeg weet te vluchten en vindt een tijdelijke schuilplaats in boerderij Houtlust. De Duitsers ontdekken de schuilplaats en alle leden van de knokploeg worden ter plekke gefusilleerd.