De Ondermolen D laat als museummolen dagelijks zien hoe een poldermolen werkt. Dit betekent dat deze molen veel gebruikt wordt en dat deze in uitstekende staat dient te verkeren en veilig is voor de vele bezoekers.

Uit inspecties de afgelopen jaren is gebleken dat zowel de vijzel als de roeden met hekwerk minder worden en dus vervangen dienen te worden. Tevens is dit een uitgelezen kans om het onderste watergesmeerde lager van de vijzel dieper in het water te krijgen.

Medio 2018 is door de Stichting opdracht gegeven voor twee historisch onderzoeken. Naar de historie van de vijzels in de polder Schermer en naar de historie van de molenroeden/ molenwieken in de polder Schermer. Dit is gedaan door bouwkundig bureau Van Reeuwijk in samenwerking met onze stichting. Mede op basis van deze rapporten is het restauratieplan opgesteld voor zowel de vijzel als de molenwieken. Bij de roeden willen wij de situatie van 1929 ‘herstellen’ naar geklonken stalen roeden i.p.v. gelaste stalen roeden, dit op basis van de gevonden  historische bouwgegevens en details.

Korte beschrijving van de uit te voeren werkzaamheden.
– een nieuwe vijzel maken en aanbrengen ;
– een nieuwe maalstijl en steunbalk aanbrengen,
– bestaande tuigage verwijderen en de beide roeden uitnemen en af voeren;
– nieuwe geklonken roeden maken gelijk aan de Potroeden voor de molens van de Schermer;
– de gehele tuigage vernieuwen;
– het nieuwe wiekenkruis plaatsen.

De totale kosten zijn begroot op €188.138.

De provincie Noord Holland steunt dit project met een bijdrage van 50%. Verder dragen de volgende instellingen/fondsen bij: